Cserkovich 2011.06.18. 22:58

Hurtigruten

A Hurtigruten vagy Hurtigruta (szó szerint "Gyors út") egy 1893-ban indult postahajó járat. Akkor ez volt a leggyorsabb, nem beszélve arról, hogy sok-sok elszigetelt települést tudtak elérni. Mára turisztikai kuriózummá vált, évente több tízezer utassal a fedélzeten. A Hurtigruten flotta 14 hajójából 11 a norvég partok mentén hajózik. A  hajók naponta indulnak a Norvég Fjordok mentén Bergenből Kirkenes-ig és vissza, több mint 30 kikötőt érintve.


Az egész út    Bergenből Kirkenesbe 7 napig, Kirkenesből Bergenbe 6 napig tart, de Bergen - Kirkenes - Bergen utat is választhatjuk, az 12 napos(11 éj). Lehet rövidebb utat is választani, egynaposat és néhány órásat is. Eddig volt a prospektus.

 

Most jön az MTI hír:
A világ leghosszabb tévémusora: Egyenes adásban közvetítik a 134 órás utazást A Nord-Norge csütörtök este indult 314 utassal a fedélzetén Bergen Hansa-városból. A hajóra kilenc kamerát szereltek fel, amelyek segítségével az NRK norvég televízió egyenes adásban közvetíti csatornáin és az interneten a 134 órás utazást.
„Úgy gondoljuk, nagyon sokan vannak Norvégiában, akik szeretik a part menti járatot, és ennek az utazásnak az élményét szeretnénk felkínálni a nézoknek” – mondta el a program vezetoje.

 
Tényleg jó sokan nézik, és nem csak a tévében (reklám nélkül!), aminek a nézettsége a sokszorosa a szokásosnál.

 
Amerre jár a hajó, az emberek motorcsónakokról vagy vitorlásokról vagy a partról integetnek. A kikötőben rengeteg ember csak úgy kimegy megnézni, de kórus vagy zenekar is van.

Természetesen mi is megnéztük, mikor ma délben elindult Trondheimből.

 

 


Aki kíváncsi rá, itt megnézheti

komment

süti beállítások módosítása